Hernieuwbare energie

diverse mogelijkheden

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is ‘hot’. Zeker met de stijgende energieprijzen en de steeds hogere eisen van de overheid moeten we ons bij een nieuwbouw- of renovatieproject de vraag stellen: wat is de meest efficiënte energie-oplossing in functie van mijn woning, de oppervlakte, de oriëntatie en het geschatte verbruik?

Bij Bart Ver Eecke staan we u graag bij met het nodige advies en bespreken we de diverse mogelijkheden zoals diverse warmtepompen (lucht-lucht, lucht-water, grond-water), zonneboilers met thermische zonnecollectoren en PV-installaties.

Ook combinaties van een warmtepomp met een zonneboiler of PV-panelen liggen binnen de mogelijkheden.

 

Warmtepompen

Een heldere uitleg

Er zijn drie verschillende soorten warmtepompen op de markt, afhankelijk van de bron en de afgifte. Als bron kunnen zowel de lucht als de bodem dienen. De afgifte gebeurt via lucht (ventilatie) of water (leidingen).

  • Lucht-luchtwarmtepomp (aerothermisch): de goedkoopste oplossing, maar heeft ook het laagste rendement
  • Lucht-waterwarmtepomp (aerothermisch): iets duurder dan de lucht-luchtcombinatie, maar met een hoger rendement
  • Grond-waterwarmtepomp of geothermisch: de duurste, maar efficiëntste oplossing. Bij deze optie is er geen elektriciteit nodig en verwarmt u uw woning volledig gratis.

Geothermische waterpompen kunnen in de zomer ook als passieve koeling gebruikt worden. Een lucht-luchtwarmtepomp kan bij warme temperaturen als airco dienen.

Premies

Bij overheid en netwerkdiensten

Om de aanschaf van hernieuwbare energie-installaties te bevorderen, kunt u gebruik maken van verschillende premies van de overheid en/of de netbeheerder. Het exacte bedrag hangt af van uw persoonlijke situatie en of het om een nieuwbouwwoning of een renovatieproject gaat.

U kunt onder andere in aanmerking komen voor premies voor:

  • Zonnepanelen
  • Zonneboilers
  • Warmtepompen
  • Ventilatiesystemen

 

Bij sommige gemeentes kunt u eventueel nog een aanvullende premie aanvragen. Alle info hieromtrent vindt u bij: www.premiezoeker.be
Vindt u tussen de bomen het bos niet meer? Dan zoeken we het graag voor u uit.

 

contact
Vragen?

Voor vragen, contacteer ons vrijblijvend.